Din Rubrik

           

                 Rasbeskrivning  Rottweiler 

Historik

Rottweiler, vars hemland är Tyskland, räknas till en av de äldsta hundraserna. Ursprunget går tillbaka till romartiden. Rasen fick sitt namn Rottweiler Metzgerhund efter staden Rottweil och Metzger (= slaktare). Slaktarna födde upp rasen enbart utifrån dess bruksegenskaper och ändamålsenlighet. Med tiden utvecklades den till en utmärkt vakt- och boskapshund som också kunde användas som draghund. När man i början av 1900-talet sökte lämpliga polishundar prövades också rottweilern och rasen blev snabbt godkänd officiellt.

Användningsområde

Rottweiler är en utpräglad brukshund med framgångar inom flera bruksgrenar. Rasen passar till samtliga bruksgrenar även om den är bättre i vissa. Många rottweiler har under åren blivit försvarsmaktshundar. Den fungerar även väl som aktiv familjehund.

Hälsa

Höftledsdysplasi (HD) och armbågsledsdysplasi (ED) förekommer. Ögonsjukdomar förekommer och många uppfödare väljer därför att ögonlysa sina hundar. Det förekommer även andra sjukdomar på rasen.

Egenskaper / Mentalitet

Rottweilern är till sin grundläggande natur vänlig och godmodig. Den ska vara barnvänlig, mycket tillgiven, följsam, lydig och arbetsvillig. Rasen ger ett rustikt intryck och dess uppträdande är självsäkert, nervfast och oförskräckt. Den reagerar med stor uppmärksamhet på omgivningen och har en hel del vaktinstinkt.

Storlek och utseende

Rottweilern är medelstor till stor. En kraftig hund som varken ska vara klumpig eller lätt. Mankhöjd för hanar är 61–68 cm och för tikar 56–63 cm. Vikt är för hanar ca 50 kg och för tikar ca 42 kg. Den välproportionerliga, kompakta och kraftiga kroppen ska ge intryck av stor styrka, rörlighet och uthållighet. Pälsen består av täckhår och underull. Täckhåret skall vara medellångt, grovt, tätt och stramt åtliggande. Färgen är svart med rödbruna, klart avgränsade tecken.

Pälsvård

Pälsen är lättskött och badas vid behov.

Övrigt

Väljer man att skaffa sig en rottweiler bör man först sätta sig in i rasens egenskaper. Man ska också vara beredd på att dagligen ge hunden flera timmar av motion och den mentala stimulans en brukshund kräver för att bli en bra familjemedlem. Alla i familjen ska vara överens om att skaffa hund.

 

 

 

 

 

 hund.

En exempeltext. För att ändra till din egen text, klicka på knappen med en penna på sig. Klicka på "X-knappen" för att ta bort.